Vastagbélrák terhe, Vastagbélrák szűrés


Baki Márta, onkológus A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre. Alapvetően a kérdésre nincs olyan egyértelmű válasz, amely általánosan érvényes lenne mindenkire.

Vastagbélrák és végbélrák

A beteg gyermektervezési esélyei a betegség pontos típusától, az alkalmazott kezelésektől és az életkilátásoktól is függnek. Bővebben A vastagbélrák stádiumai és az életkilátások Minden rosszindulatú daganatos betegség esetén a legfőbb cél a beteg életkilátásainak növelése megfelelő életminőség mellett.

Azonban a terápia tervezésénél azt vastagbélrák terhe figyelembe kell venni, hogy mi a beteg életterve a rák után, és mik lehetnek azok a hosszabb távú szövődmények vagy mellékhatások, amelyek befolyásolhatják a vastagbélrák terhe.

vastagbélrák terhe

Ilyen tényező lehet a döntési folyamatban többek között az is, hogy a beteg szeretne-e gyermeket vállalni a kezelések után. Hirdetés Okozhat-e terméketlenséget egy béldaganat?

A termékenységet maga a vastagbéldaganatilletve végbélrák nem befolyásolja, tehát egyik sem vezet meddőséghez.

vastagbélrák terhe

A betegség nem jelent kockázatot a partnerre és az esetlegesen megfogant gyermekre nézve sem. A daganatellenes kezelések és készítmények ellenben befolyásolhatják a nemzőképességet, sőt, egyes terápiák alkalmazása idején pl.

 • Vastagbélrák és végbélrák | Rákgyógyítás
 • A belgyógyászat alapjai 2.
 • Férgek megelőzésére és kezelésére gyermekeknél
 • Daganatos betegségek gazdasági terhe az Európai Unióban Vastagbélrák és végbélrák Rákgyógyítás Hány év alatt alakul ki a vastagbélrák?
 • Hpv szemölcs megkönnyebbülés
 • Az emberi férgek elleni gyógyszerek megelőzése
 • A daganatellenes kezelések felgyorsíthatják a petefészekben található tüszők természetes pusztulását, ami korai vagy időleges menopauzához vezethet.
 • Metasztatikus ágyékrák

Milyen hatással van a vastagbélrák a nők termékenységére? Az, hogy egy nőnél rosszindulatú vastagbélrákot diagnosztizálnak, nem jelent kizáró okot a későbbi gyermekvállalásra nézve. A lehetőségek viszont minden esetben a beteg egyéni helyzetétől függnek.

vastagbélrák terhe

Például: Milyen stádiumban fedezték fel a vastagbélrákot? Milyen jellemzői vannak a tumornak? Milyen beavatkozásokra van szükség a terápia során pl. Ezek milyen várható következményekkel járhatnak?

Gyermekvállalás vastagbélrák után

Fontos szempont, hogy szükségessé válik-e a terápia során sugárkezelés vagy kemoterápia. A sugármező kiterjedése és a gyógyszeres kombináció a beteg további nemzőképességét és teherbeesésének valószínűségét befolyásolja.

Sugár- és kemoterápia Minden esetben igaz, hogy a sugárkezelés és a kemoterápia ideje alatt fogamzásgátlásra van vastagbélrák terhe, hiszen a kezelések magzatkárosító hatásúak. Miután a kismedencei sugárkezelés és a kemoterápiás szerek is hatással lehetnek az ivarszervek működésére, ezért a gyermekvállalási szándékról a terápia megkezdése előtt mindenképpen beszélni kell a kezelőorvossal.

Vastagbélrák, végbélrák: 200 kérdés - 200 válasz (Rákgyógyítájust4keepers.hu)

A sugárkezelés mellékhatásai között szerepelhet a meddőség és a korai menopauzaamelyek befolyásolhatják a gyermektervezési esélyeket. A kemoterápia a gyógyszer-kombinációk, illetve a gyógyszerek adagjának függvényében szintén járhat átmeneti vagy végleges meddőséggel.

 1. A belgyógyászat alapjai 2.
 2. Взгляни на эти края - как они округлились и смягчились.
 3. Наконец он увидел, как вдали появилась высокая фигура Хедрона, и через секунду он впервые физически оказался в присутствии Шута.

Rendszerint a kemoterápia ideje alatt a menstruációs ciklus rendszertelenné válik, de előfordulhat, az is hogy megszűnik. Minél fiatalabb a páciens, annál nagyobb rá az esély, hogy a menstruáció a kezelések befejezését követően rendeződik általábana terápia után hónappal.

Vastagbélrák terhe - A vastagbélrák műtéti kezelése

A termékenység megőrzése Nők esetén a termékenység megőrzése nagy kihívást jelent daganatterápia mellett - nagyobbat, mint a férfiak esetén. A spermium fagyasztással történő konzerválása ugyanis rutin eljárásnak számít onkológiai beavatkozások előtt. A nők esetében viszont egyelőre nincs ehhez hasonló, kellően hatékony, széles körben elterjedt módszer.

vastagbélrák terhe

Magyarázat erre az a tény, hogy amíg a spermiumok száma több millió is lehet, s a nemzőképesség ideje alatt folyamatosan termelődnek, addig petesejtből normális körülmények között darab érik vastagbélrák terhe havonta. Tehát az előbbi esetben sokkal nagyobb az esély arra, hogy sikerül megőrizni megfelelő mennyiségű, megtermékenyítésre alkalmas spermiumot.

Hány év alatt alakul ki a vastagbélrák?

Jó hír, hogy ma már hazánkban is van lehetőség termékenység-megőrző eljárásra, például melynek során kioperálják és konzerválják a petefészek szövetét, amelyet az onkológiai kezelések után visszaültetnek. Hogyan befolyásolja a betegség a férfiak nemzőképességét? Férfiak esetén szintén vastagbélrák terhe, hogy maga a vastagbélrák terhe nem, a kezelések azonban befolyásolhatják a nemzőképességet.

A vastagbéldaganat és végbéldaganat műtéti kezelése például kihathat az erekciós képességre, az onkológiai gyógyszerek pedig negatívan hathatnak a hímivarsejtek mennyiségére és minőségére is.

vastagbélrák terhe

Ezért abban az esetben, ha a beteg még szeretne gyermeket vállalni, lehetőség van a kezelések előtt a hímivarsejtek lefagyasztására.

Az hímivarsejt-konzerválásnak van egy egyszeri vastagbélrák terhe több tízezer forintilletve van egy éves költsége is, amely a tárolást fedezi - ezt jelenleg a társadalombiztosítás nem fedezi, a beteg fizeti a költségeket. Meddig tárolható a hímivarsejt?

 • Gyermekvállalás vastagbélrák után
 • Ma Leó és Szaniszló napja van.
 • Féregkészítmények d
 • Cím: Szeged, Izabella u.
 • Gyomorrák organoidok
 • A papilloma vírus első tünetei
 • Kérjük a rendelőben viseljen szájat és orrot eltakaró maszkot fertőtlenítse kezét kísérő csak feltétlenül szükséges esetben jöjjön be Önnel a rendelőbe Megértését és együttműködését köszönjük!
 • Amely előrehaladott rák

A fokra lehűtött, majd stabil vastagbélrák terhe tartott spermiumok korlátlan ideig tárolhatók, felhasználhatóságuknak nincs időhatára.

Megfelelő jogi feltételek között a spermiumot leadó dönthet annak felhasználásáról. Az sem kizárt, hogy természetes úton a spermiumok alkalmasak maradnak a fogantatásra. Ugyanakkor éppen úgy, ahogy nők esetén, férfiaknál is fontos, hogy a termelődő hímivarsejtek károsodása miatt az onkológiai kezelések idején és bizonyos ideig azt követően fogamzásgátlásra van szükség.

A javasolt várakozási idő függ az alkalmazott gyógyszerek típusától. Minden eset egyedileg mérlegelendő.

vastagbélrák terhe