Vastagbélrák hólyag, Hólyag vastagbélrák. A húgyhólyagrák és típusai | hilltopfarm.hu


A rák a nyálkahártya bármely területéről kiindulhat, az esetek többségében azonban a hólyag alapjához közel, a húgyvezetékek beszájadzásának közelében, vagy a hólyag oldalfalán helyezkedik el a daganat.

vastagbélrák hólyag

Olykor többgócú, multicentrikus eredetű hólyagrák is előfordul. A rák az esetek túlnyomó többségében a hólyag üregébe beemelkedő, erősen tagolt, szemölcsös, bolyhos felszínű massza, vagy gombaszerű képlet formájában mutatkozik, éppen ezért ezeket szemölcsös papilláris karcinomának nevezik.

Ritkábban körülírt, lapos beszűrődés vagy kifekélyesedés formájában jelenik meg.

vastagbélrák hólyag

Utóbbiak rosszabb indulatúak, mint a szemölcsös papilláris rákok. A hólyagrák növekedése, terjedése során egyre mélyebben átszűri a hólyag falát, annak izomrétegét és a hólyag környezetére is ráterjedhet.

vastagbélrák hólyag

Beszűrheti és elzárhatja a hólyagba nyíló húgyvezetékeket, és ezáltal a vizeletelvezetést megakadályozza. Gyakran ez, illetve ennek következményei vezetnek a beteg halálához.

A hólyagrák növekedése során - főként az izomréteg beszűrődése vastagbélrák hólyag - áttéteket képezhet a környéki regionális és a távolabbi, a hasi főverőér vastagbélrák hólyag körül elhelyezkedő nyirokcsomókba és a vérpályákon keresztül távoli szervekbe: májba, tüdőkbe, csontokba is.

vastagbélrák hólyag

Vastagbélrák hólyag a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei?

vastagbélrák hólyag

Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?