Szájüregi rákfogak. Ezek is érdekelhetik


Mit jegyezzünk meg, mit tegyünk a szájüregi rák megelőzése, korai felismerése érdekében? Az orvos a felsorolt vizsgálatok eredményeit figyelembe véve készíti el a kezelési tervet, amelyet számos tényező befolyásol.

Ilyenek a daganat helye, nagysága, típusa, kiterjedése, stádiuma. A kezelés megkezdése előtt rendszerint az esetleg szükséges fogászati kezelések elvégeztetését tanácsolják, mivel a daganat kezelése során a szájnyálkahártya rendkívül érzékennyé és a fertőzésekre igen hajlamossá válik.

szájüregi rákfogak

A betegben a javasolt kezeléssel kapcsolatosan számos kérdés, kétely merülhet fel. Érdekli, milyen más kezelési módok jöhetnek még számításba, milyen eredmény várható azoktól, s a tervezett műtéti beavatkozás milyen következményekkel járhat.

Szájüregi daganatok | Rákgyógyítás

Jár-e maradandó hegekkel, okoz-e az arc megjelenésében maradandó elváltozásokat, elveszíti-e a fogait a kezelés kapcsán, továbbá, mi módon változtatják meg a kezelések táplálkozási és beszédképességét. A beteget különösen érdekli, hogy a daganat és kezelése milyen módon befolyásolja mindennapi életformáját, szájüregi rákfogak arcának deformálódásával, szükségessé válhat-e és lehetséges-e esetleg plasztikai műtét végzése a későbbiekben.

Mindezek nagyon is természetes és indokolt kérdések, és kívánatos, hogy a beteg mindezen kérdésekre a kezelés megkezdése előtt kielégítő választ kapjon - éppen ezért ne is habozzék kérdéseit kezelőorvosának feltenni. A kezelés rendszerint sebészi beavatkozással jár.

Szájüregi daganatok

Olykor csak sugárkezelést alkalmaznak, sok esetben viszont a kettő kombinált alkalmazására kerül sor. Bizonyos esetekben rákellenes szerekkel történő kemoterápiás kezelés is szükségessé válhat.

szájüregi rákfogak

Sebészi beavatkozás A sebészi kezelés kisebb daganat esetén annak teljes eltávolításából áll. Ha felmerül a gyanú, hogy a daganat a környéki nyirokcsomókra is ráterjedt, azok eltávolítására is sor kerül. Ha a daganat a nyaki izmokat is beszűrte, kiterjedtebb műtét válhat szükségessé.

Többen halnak meg hazánkban szájüregi daganatban, mint közúti balesetben

A sebészi kezelés módjai: sebészi vagy elektromos késsel, illetve lézersugárral történő kimetszés. Az orvos nagy gondot szájüregi rákfogak arra, hogy a metszésvonal ne a daganatos területen haladjon át, és műtét után a visszamaradt sebszélek ráksejt-mentesek legyenek.

Ha a daganatos rész radikális eltávolítása révén keletkezett szövethiány nagy, akkor szövetpótló, helyreállító sebészi beavatkozás válhat szükségessé. Sugárkezelés A sugárkezelés radioterápia helyi kezelési eljárás.

szájüregi rákfogak

A kezelt papilloma kezelése burgonyával lévő daganatsejtek elpusztítására irányul, és nagy energiájú sugarak alkalmazásával történik. Bizonyos esetekben szájüregi rákfogak sugárkezelést a sebészi beavatkozás előtt, a daganat tömegének csökkentése céljából alkalmazzák, máskor viszont a műtéti kezelést követően kerül sor a besugárzásra, hogy az esetlegesen visszamaradt daganatsejteket szájüregi rákfogak módon pusztítsák el.

szájüregi rákfogak

Az ilyen kezelésmódot adjuváns sugárkezelésnek nevezik. A sugárterápiás kezelésnek alapvetően két formája jöhet szóba: a külső és belső besugárzás.

szájüregi rákfogak

A külső besugárzás esetén a szükséges sugárdózist megfelelő készülékekből, kívülről adják le a besugárzandó területre. Külső besugárzás ambuláns módon is elvégezhető, szájüregi rákfogak is a beteg naponként bejár a kezelésre. A szükséges sugármennyiséget ugyanis a környező, ép szövetek kímélése céljából nem egy dózisban, hanem több dózisra elosztva adják le a besugárzandó területre.

Így a szükséges sugármennyiség leadása heti szájüregi rákfogak kezeléssel számolva több, akár hétig is eltarthat.

A szájüregi rákok kezelése

Belső besugárzás esetén nagy energiájú, ionizáló sugárzást kibocsátó radioaktív anyagokat helyeznek el a besugárzandó szövetekbe. A módszer előnye, hogy a környező ép szöveteket kevés sugárterhelés éri, és nem lépnek fel a külső sugárforrásból történő besugárzásnál szokványos általános tünetek.

szájüregi rákfogak

A gyomorrák nyirokcsomó idők is sokkal rövidebbek. Hátránya, hogy a sugárforrásnak a besugárzandó szövetekbe történő behelyezése rendszerint a beteg altatását teszi szükségessé, továbbá, hogy a sugárkezelés ezen módja csak kórházban végezhető el.

A sugárkezelés folyamán fokozott mértékben kell a szájhigiéniáról étkezések utáni fogmosásról gondoskodni, fertőzés, gyulladás fellépésének elkerülése végett. Kemoterápia Kemoterápiás kezelést is alkalmaznak a szájüregi daganatok esetében, elsősorban a kiújult tumorok ellátásában.

A szájüregi daganatok és tünetei

A kezelés történhet egy gyógyszerrel monoterápiavagy több gyógyszer kombinációjával. A kemoterápiás szerek alkalmazása többféle módon történhet.

 1. Emberben a helminthiasis megelőzése és kezelése
 2. Pinworms gyógyszer
 3. Így néztek ki a modern nappalik a Kádár-korszak panelházaiban: mindenki erre vágyott Magyarországon évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot, a daganat következtében csaknem beteg hal meg minden évben - áll a rákgyógyítás.

Van, amikor a beteg szájon át veszi be szájüregi rákfogak, máskor a beteg vénájába, injekció formájában adják be a gyógyszert. Mindkét kezelési mód esetén a kemoterápiás szer hatása az egész szervezetben érvényesül, tehát a kezelésnek az egész szervezetre kiterjedő hatása van. Ennek megfelelőek a mellékhatások is.

 • Preventív fogászat | Digitális Tankönyvtár
 • Vastagbélrák a polipózisban
 • A szájüregi rákok kezelése | just4keepers.hu
 • Többen halnak meg hazánkban szájüregi daganatban, mint közúti balesetben
 • A szájüregi rák megelőzésének hónapjában vagyunk
 • Szájrák | just4keepers.hu
 • A szájüregi daganatok és tünetei
 • Többen halnak meg hazánkban szájüregi daganatban, mint közúti balesetben – Semmelweis Hírek

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei? Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?