Légkondicionáló vírusok. SHARP légtisztító: védelem a vírusok és a baktériumok ellen


Fiók létrehozása Mire számítsunk, ha légkondicionáló üzemel az irodában vagy otthon a koronavírus idején? A koronavírus megjelenése kapcsán sokakban merül fel kérdésként, hogy mire számítsanak a légkondicionáló vírusok ebben az időszakban.

FACC System klíma fertőtlenítés - Szekeres Ferenc klímaszerelő ajánlása

Megölik vagy terjesztik a koronavírust ezek a készülékek? A klímák két fő típusát meg kell itt is különböztetni: mono split — egy helyiségben egy beltéri egység található, saját kültéri egységgel multi split vagy VRF — klíma rendszer, amiben több helyiséget szolgál ki egy központi klíma és keveredhet a helyiségek levegője.

légkondicionáló vírusok

A mono split klímák légszűrése hatékony koronavírus ellen? Jellemzően egy helyiségben egy klímaberendezés található. Ha az a klíma nem működik, akkor a helyiségben kialakul a természetes levegő-rétegződés és minimális természetes légáram.

A víz- gáz- és fűtéstechnikával foglalkozó oldal megpróbálta megfejteni a nem teljesen egyértelmű rendelkezést. A portál azt írja, hogy a legegyszerűbb légkezelő berendezés a szobai ventillátor, amely semmi mást nem csinál, mint a helyiség levegőjét mozgatja át, ezért a kormányrendelet alapján vendéglátó üzletekben ventilátorok nem légkondicionáló vírusok. A klímák esetében más a helyzet, mivel bonyolultabb eszközökről van szó.

Leginkább az ablakok, ajtók rései és a fűtés fogják ezt kialakítani. Ha ebbe a helyiségbe koronavírusok kerülnek, akkor azok valamilyen elrendeződésben eloszlanak a levegőben, felületeken. Ha bekapcsolunk egy klímaberendezést, akkor ez mesterséges légáramot hoz létre, a levegő egy másik modell mentén fog rétegződni, áramolni.

Segíthet a klíma a koronavírus elleni küzdelemben?

Ezzel együtt az esetlegesen a levegőben lévő mikroorganizmusok, baktériumok vírusok és még a por is másképp rendeződnek el. Ha az adott vírus magától X óra alatt pusztulna el, akkor a klíma használata mellett is várhatóan ugyanannyi idő alatt pusztul el. Több vírus nem lesz a helyiségben, ha pedig nem volt, akkor nem is keletkezik. Nem minden készülék rendelkezik speciális szűrőkkel, hisz nem mindenkinek van erre igénye.

légkondicionáló vírusok

Általánosságban elmondható, hogy a plazmaszűrő, UV-szűrő, fotokatalitikus szűrő és egyéb speciális légszűrők a légkondicionálókban, a légkondicionáló vírusok során létrejövő nedves környezetben gátolják a baktériumok és vírusok megtelepedését.

Így a speciális légszűrővel ellátott légkondicionálóban nem telepednek meg a radioaktív paraziták, vírusok, betegségek kiindulópontjai nem lehetnek a megfelelően karbantartott készülékek. Ezen vírusölő és baktérium elleni technológiák fejlesztésekor a cél azonban nem a koronavírushoz hasonló járványok megelőzése volt, hanem a készülék működéséből adódóan esetleg keletkező baktériumok, vírusok és gombák megtelepedésének, szaporodásának megakadályozása.

légkondicionáló vírusok

Tehát a készülékek segítenek tisztán tartani a helyiség levegőjét, de teljesmértékű fertőtlenítést garantálni, erre vonatkozó gyári adatok hiányában légkondicionáló vírusok vírusok nem tudunk. Fontos tudni, hogy egy helyiségben a levegőnek egy kicsiny része megy át ezeken légkondicionáló vírusok szűrőkön egy idő-egység alatt, majd ez a szűrt levegő keveredik a régivel és egy része újra és újra átmegy a szűrőn.

Ezzel a kiszűrt kórokozók száma folyamatosan nő, tehát a levegő tisztul, de matematikailag sosem lesz teljesen vírusmentes.

Nem csak a klímát, a ventilátorokat is betiltották a vendéglátóhelyeken

A speciális légszűrés nélküli modellek esetén javasolt a rendszeres karbantartáson túl a fertőtlenítő spray használata, ha tartunk a vírus elszaporodásától a légkondicionáló révén. Mi a teendő koronavírus gyanú esetén nagyobb rendszereknél, központi légcsatornahálózat esetén? A nagyobb rendszerek esetén a friss levegő csatlakozással rendelkező, szellőztetést is végző készülékek mellett a belső levegőt keringető készülékek is megtalálhatók.

Minden helyiségből van elszívás, ezek összekeverednek és eljutnak a központba. Ezután történhet szűrés, hűtés, fűtés, majd a levegő visszakerül minden szobába. Ha koronavírus kerül a légáramba, ezek a készülékek keringetik, szétosztják a teljes rendszerben és ezzel továbbjutását légkondicionáló vírusok.

Az éttermek nagy részében és egyes irodaházakban sem szűri a vírust a légkondi, sőt keringteti

Nem lesz több vírus, tehát a klíma itt sem növeli a kórokozók számát, sőt a terhelt helyiségből el is légkondicionáló vírusok, de szétosztja az egész rendszerben. Felmerül, hogy mi van a szűréssel, megvédhet-e az minket?

Lévén a kérdés meglehetősen általános, így a válasz sem egyszerű. Az egyszerűség kedvéért válasszuk szét a kérdést 2 fő klímatípusra. Egy helyiségben egy beltéri egység található, saját kültéri egységgel ún. Légkondicionáló vírusok klímarendszer, amiben több helyiséget szolgál ki egy központi klíma, ahol keveredik a helyiségek levegője. Ha az a klíma nem működik akkor a helyiségben kialakul egy természetes levegőrétegződés és valami féle minimális természetes légáram.

Nos, ez nem annyira klím- kérdés, mint az adott rendszer üzemeltetési kérdése. Lehet olyan szűrő, ami felfogja a kórokozókat, de tapasztalataink szerint nem ez a jellemző. Tehát koronavírus-gyanú esetén ezen készülékek használata nem javasolt.

VGF&HKL szaklap

Honnan tudhatom, vírusölő légszűrő van-e a klímámban? Legegyszerűbb, ha előkeressük a készülékhez kapott használati útmutatót, melyben részletes leírást találunk a készülék funkcióiról, így a szűrőkről is.

légkondicionáló vírusok

Ha ezt a dokumentumot nem találjuk, a www. A modellszámot megtudhatja a légkondicionálók üzembehelyezéskor készült jegyzőkönyvből vagy a garanciajegyből, illetve a legnépszerűbb, oldalfali klímaberendezések oldalán elhelyezett matricán is megtalálható a készülék modell kódja.

Ha kérdése lenne a témával kapcsolatban, forduljon légkondicionáló vírusok a garanciajegyen található telepítő szakemberhez vagy lakossági ügyfélszolgálatunkhoz a 06 20 telefonszámon, hétköznap 8,00 óra között.

Utoljára légkondicionáló vírusok Ajánlom másnak is:.